Microbiologische Controle textiel en oppervlakken

Friday 28 February 2020, 16:16 • 4112 keer gelezen

Rodac-plaatjes maken het mogelijk allerlei oppervlakken, zoals transportbanden en vouwtafels, snel en eenvoudig te controleren op de mate van verontreiniging door bacteriën.

De plaatjes bestaan uit een bakje met daarin een voedingsbodem voor micro-organismen en een dekseltje dat die voedingsbodem tegen beschadiging en besmetting van buitenaf beschermt.
Typen

Rodac plaatjes zijn met vele verschillende voedingsbodems verkrijgbaar. Voor gebruik in de industriële reinigingsbranche worden een drietal standaardsoorten ingezet:

  • S – voor het aantonen van Staphylococcus aureus.

Rodac type BPA (Baird Parker Agar). Staphylococcus aureus is een bacterie die één van de belangrijkste veroorzakers is van huid- of wondinfecties, maar ook infecties van de inwendige organen. Ook in de voedselbranche is deze bacterie niet gewenst omdat deze toxine vormt die tot voedselvergiftiging kan leiden.

  • E – voor het aantonen van Enterobacteriaceae

Rodac type VRBGA (Violet Red Bile Glucose Agar). Dit type wordt gebruikt voor het aantonen van eventuele aanwezigheid van Enterobacteriaceae. Onder deze groep bacteriën vallen o.a. Salmonella en Klebsiella.

  • T – voor bepaling van het totaal kiemgetal (algemene hygiënische staat)

Rodac type TSA (Trypton Soja Agar) + Tween 80 + Lecithine. Dit type wordt o.a. voorgeschreven in de Afnor (Frankrijk), de Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (België), de RAL (Duitsland). In vergelijking met de PCA (Plate Count Agar) is TSA (T... S.... Agar) rijker aan voedingsstoffen en bevat het Tween en Lecithine voor het inactiveren van groeiremmende stoffen.

 De Rodac plaatjes zijn samen als SET (type S, E en T, 10 plaatjes per type) te bestellen of per rol (10 plaatjes) van een type Rodac. Andere voedingsbodems zijn op bestelling leverbaar. Houdt hierbij wel rekening met enige levertijd en een minimale bestelhoeveelheid.

 Meer info en normen in Europa: https://www.ccd.eu/producten/proefmaterialen/microbiologische-controle