EHEC, Klebsiella; wat volgt?

Dinsdag 25 september 2012, 15:13 • 3644 keer gelezen
EHEC, Klebsiella; wat volgt? Gelukkig al weer even geleden was er de grote paniek over een nieuwe resistente bacterie in Europa en wel de EHEC-bacterie. Waar kwam deze vandaan? Volgens de onderzoekers in Duitsland waren het eerst de komkommers (en wel buiten de komkommertijd), daarna was het taugé en weer veel later lag het aan het fenegriekzaad uit Egypte en tussendoor ook nog aan (rund) vlees. Consumenten lieten de komkommers links liggen en ook de tomaten werden minder verkocht. Deze kwamen dan weer van pas in Spanje, waar 120 ton overrijpe tomaten voor het festival La Tomatina werd gebruikt. Daarna kwam het nieuws over de Klebsiella Pneumoniae-bacterie in een groot Rotterdams Ziekenhuis. Ook hierdoor ontstond natuurlijk weer (terechte) onrust.
Hoe verhoudt zich dit nu tot de wasserijwereld? Hoe moet er met het wasgoed worden omgegaan bij zulke calamiteiten. En hoe gaan de klanten er mee om; wordt er goed gecommuniceerd als er wat met het wasgoed aan de hand is? Een goede communicatie is wel noodzakelijk met het oog op de chauffeurs en het personeel in de vuilgoedafdeling van de wasserij. Verder moet nagegaan worden of de toegepaste wasprocessen voldoende zijn en dient men (extra) bedacht te zijn op het gevaar van kruisbesmetting (RABC).

In het geval dat een nieuwe bacterie naar Nederland zou komen, wordt dan wasgoed door ziekenhuizen als besmet wasgoed aangeleverd en wat voor wasprogramma moet worden gebruikt? Dit zijn zo maar een paar vragen die dan opkomen. Natuurlijk, bij (nieuwe) soorten bacteriën is het wel eens moeilijk om meteen duidelijke antwoorden te hebben. In de meeste gevallen zal een wasserij met een RABC-systeem en een goed calamiteitenplan er voor kunnen zorgen dat de wasserij niet door paniek wordt overvallen bij een nieuwe kwestie.

Veelal wordt bij de RABC alleen gedacht aan de wasserijen die voor de gezondheidszorg werken, maar er komen de laatste tijd ook steeds meer vragen m.b.t. de hygiënische gesteldheid van wasgoed uit de foodsector, de horeca en de hotels.

Nog geen RABC-systeem in de wasserij? CCD kan u helpen met de opzet van een RABC-systeem m.b.v. een RABC-schema.